Neděle u nás doma voněly chlebem

06.01.2019

Po dlouhé době jsem upekla chleba a vzpomněla si, jak u nás doma vždycky neděle voněly. Maminka pekla tři pecny na týden a něco sladkého k odpolední nedělní kávě. Ty vůně se linuly celým bytem už od rána a nás s bráchou paralyzovaly. Tak, že jsme od oběda nevystřelili do šanovských uliček jako jiné dny, ale motali se po bytě a čekali, kdy to bude hotové. Muka, ale krásná.

Nejraději jsme měli mámin švestkový koláč s drobenkou, makový závin nebo moravské koláče s tvarohem a povidly. Jenomže to všechno bylo nic proti okamžiku, když maminka večer vytáhla z trouby první dopečený chleba. O horkou patku, kterou nešlo pořádně udržet v ruce, jsme byli schopni se s bráchou porvat. Uříznout druhou jsme nesměli, aby chleba neokoral. A tak nám maminka patku raději sama hned rozpůlila. Jak říkala, abychom se pro kus žvance nepozabíjeli.

Ty vůně ve mně pořád někde visí.

Jako krásná vzpomínka na domov, na tátu s mámou. Na nejbáječnější a nejvoňavější chleba na světě.   -ina-

P.S. Pokud chcete zkusit upéct svůj chleba, směle do toho. Dole najdete recept.

Tohle je můj dnešní chleba. Možná se to na té fotce nezdá, ale krajíc je vysoký 20 cm. 

RECEPT NA CHLEBA:

Tenhle chléb se vám povede. Když dodržíte popsaný postup. 😊 Vychází z receptu maminky, ale je už hodně upravený. (Pro maminku by byla například špaldová mouka španělskou vesnicí.) :-) 

Budete potřebovat: 250 g špaldové mouky, 250 g hladké mouky, polovinu kostky droždí, 2 PL (polévkové lžíce) kmínu, 1 PL obyčejného octa, 1 PL cukru, 2 PL olivového oleje, 350 ml teplé vody (ne horké), 1 KL (kávovou lžičku) soli.

Postup:

1.) Vodu si nalijete do misky, rozmícháte v ní cukr a rozdrobíte droždí. Přikryjete utěrkou a necháte stát.

2.) Mezitím si do velké mísy nasypete obě mouky, sůl, kmín a směs promícháte. Pak přidáte olej, ocet a nakonec kvásek.

3.) Promícháte vařečkou, aby se všechno trochu propojilo a vrhnete se na těsto rukama. Bude lepit, prevít, ale nevzdávejte to. Důkladně ho promačkejte, aby se všechno propojilo. Lepit na rukou bude asi pořád (záleží na mouce), ale už by se nemělo lepit k míse. Přikryjte utěrkou a dejte do tepla. (Ne na teplo.)

4.) Velmi důležitý krok: po půl hodině těsto bez pardonu vysypte na pomoučený vál a znovu mu dejte do těla. Vzhledem k té mouce by už pak nemělo lepit a mělo by být pružné.

5.) Až se s ním poperete, utvořte něco jako bochánek. Připravte si nádobu, ve které ho budete péct. Já používám menší pečící mísu, proto mám chleba tak vysoký. Z formy na srnčí hřbet mi těsto utíkalo. Můžete použít formu na dort, nebo skleněnou mísu na pečení. Vymažte si nádobu olejem, vysypte hrubou moukou a vložte tam bochánek. Přikryjte utěrkou a dejte do tepla kynout na 4 - 5 hodin!

6.) Rozpalte si troubu na 230 °C. Vrzněte do ní vykynutý chleba a deset minut ho v té nemilosrdné výhni ponechte. 😊

7.) Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte ho ještě 45 minut. V průběhu pečení chleba dvakrát vyndejte a potřete z vrchu obyčejnou, studenou, nesolenou vodou.

Až chleba dopečete a vyndáte z trouby, ještě jednou ho slabě potřete vodou a odežeňte děti i manžela, nebo vám z něj nic nezbude. 😊